Як і будь-яка професія, кухарська справа має ряд достоїнств і
недоліків: наприклад, великим плюсом є затребуваність, тому безробіття
більшій кількості випускників не загрожує. Також з позитивних
характеристик професії виділяється стабільний дохід: справжні фахівці
високо цінуються, до того ж, будь-який заклад потребує такого персоналі,
який не буде постійно змінювати місце роботи, оскільки на його навчання
витрачається багато часу.
З мінусів цієї професії можна виділити фізичне навантаження,
оскільки кухарям доводиться постійно перебувати у спекотній плити по 8
годин на день, а також постійна напруга уваги: розслаблення під час
готування неприпустимо.
Професія кухар. Необхідні особистісні якості та здібності:
Спритність рук для швидкої роботи.
Розвинені смакові відчуття і нюх.
Хороші зорові здібності і розвинений окомір.
Прекрасна зорова і образна пам’ять для запам’ятовування рецептів та кількості інгредієнтів.
Творча уява і відчуття часу.
Ці здібності дозволять ефективно і якісно працювати, а також
максимально проявити себе в цій області: ті люди, у яких є такі дані,
можуть вибрати цю професію і вона, швидше всього, принесе успіх.
Професія кухар: специфіка діяльності
З першого погляду здається, що ця робота проста і полягає лише в
одному: готувати їжу. Однак цей вид діяльності не обмежується
готуванням, він включає в себе:
Приймання продуктів і їх переробку, перевірку на відповідність ГОСТу, визначення якості і подальшу обробку.
Підготовку напівфабрикатів.
Зберігання інгредієнтів.
Приготування різних страв та їх гарне оформлення перед подачею.
Застосування творчих здібностей: придумування нових страв і впровадження незвичайних технологій приготування.
Професія кухар: якості, що перешкоджають кар’єрі
Тепер розглянемо особливості, які необхідно викоренити в собі тим
кухарям, які хочуть бути успішними в своїй професії. На першому місці
стоїть неохайність і неохайність: якщо відвідувач закладу побачить у
своїй тарілці зайвий предмет (порошинку, сміття і т.п.), то це зіпсує
імідж всіх співробітників в очах роботодавця. Тому для кухаря також
неприпустима неуважність, через яку можна забути про інгредієнті або
приготувати не те блюдо, яке було замовлено. Також неприйнятна риса в
цій професії – повільність. Такі кухаря нічого не встигають, через що
весь час поспішають, а в такому стані страва може підгоріти. І ще одне
«протипоказання» до кухарського ремесла – наявність ряду захворювань:
поганий зір, венеричні хвороби, епілепсія, шкірні захворювання.
Професія кухар-кондитер
Це окрема галузь даного ремесла, яка вимагає специфічних знань.
Кухар-кондитер має масу можливостей проявити себе: тут дуже важливим
параметром при визначенні якості приготованого блюда виступає його
прикрасу. Практично у будь-якого кондитерського виробу повинна бути своя
ідея і відповідне оформлення, кухарі з цією спеціалізацією в деякій
мірі повинні бути художниками.
Комментариев нет:
Отправить комментарий